Voimannosto vs Painonnosto – Miten ne eroavat toisistaan?

tammi 2, 2024 | Blogi

Tervetuloa tutustumaan kahteen suosittuun voimailulajiin: voimannostoon ja painonnostoon. 

Olet ehkä saattanut bongata nämä lajit olympialaisissa tai paikallisella kuntosalilla. Samalla mieleen on saattanut juolahtaa, mitä eroa lajeilla on. Ei huolta, et ole yksin ihmettelysi kanssa! 

Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä nämä kaksi lajia pitävät sisällään ja miten ne eroavat toisistaan. Hämmästellään myös miksi toisinaan kuntosalilla kuulee äänekkäitä huokauksia painojen lomasta.

Voimannosto ja painonnosto ovat kuin kaksi serkkua. Heistä molemmat rakastavat voimailua, mutta tekevät sen hieman eri tyylillä. 

Toisessa keskitytään raakaan voimaan ja toisessa taas voiman lisäksi tekniikkaan ja nopeuteen. Tällä kertaa selvitämme, kumpi näistä lajeista sopisi parhaiten sinulle.

Istu siis mukavasti, nosta jalat ylös (älä huoli, tämän lukemista ei vielä lasketa treeniksi). Valmistaudu sukeltamaan voimannoston ja painonnoston kiehtovaan maailmaan.

Voimannoston perusteet

Voimannostossa keskitytään kolmeen suureen liikkeeseen: 

  • kyykky
  • penkkipunnerrus
  • maastaveto

Nämä liikkeet ovat kuin kuntosalin pyhä kolminaisuus. Liikkeiden avulla mitataan raakaa voimaa ja sitkeyttä. Muista liikkeistä voit lukea klikkaamalla tästä.

Historia ja kehitys: Voimannosto sai alkunsa 1900-luvun puolivälissä, ja se on kuin vanhempi karismaattinen serkku painonnostolle. Alun perin se oli tapa mitata voimailijoiden yleistä voimaa, mutta nykyään se on itsenäinen ja suosittu kilpailulaji.

Keskeiset liikkeet ja tekniikat: Kyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto. Kyykyssä paino lasketaan hartioille ja kyykätään alas sekä noustaan ylös – yksinkertaista, muttei helppoa. Penkkipunnerruksessa maataan selällään ja nostetaan tanko painoineen rinnalta suorille käsille. Maastaveto on taiteenlaji, jossa nostetaan paino maasta ylös suorille jaloille. Kukin näistä liikkeistä vaatii erityistä tekniikkaa ja harjoittelua.

Harjoittelun periaatteet: Voimannostossa on kyse voiman lisäksi tekniikasta ja oikeasta suoritustavasta. Harjoittelun tulee olla säännöllistä ja suunnitelmallista, ja painojen lisääminen tapahtuu harkiten. Ei ole kyse siitä, kuka riuhtaisee painot nopeiten ylös, vaan siitä, kuka tekee sen oikein ja turvallisesti.

Kun aloitat voimannostoharjoittelun, älä ylläty, jos huomaat itsesi tarkkailevan penkkipunnerrusvideota kahvilassa tai analysoivan kyykkytekniikoita unissasi. Se on osa voimannostajan matkaa – intohimoa yksityiskohtiin ja jatkuvaan kehittymiseen.

Painonnoston perusteet

Painonnosto on kuin tanssija voimailun maailmassa – se yhdistää voiman, nopeuden ja elegantin tekniikan. Painonnostossa keskitytään kahteen pääliikkeeseen: tempaukseen ja rinnallevetoon sekä työntöön.

Historia ja kehitys: Painonnosto on yksi vanhimmista olympialajeista, juontaen juurensa antiikin Kreikan voimailunäytöksiin. Tämä laji on kehittynyt vuosisatojen aikana, ja se on ollut mukana nykyaikaisissa olympialaisissa alusta asti. Painonnosto on kuin voimailun aristokraatti, jolla on pitkä ja kunniakas historia.

Keskeiset liikkeet ja tekniikat: Tempaus ja rinnalleveto sekä työntö. Tempauksessa nostetaan paino suoraan maasta pään yläpuolelle yhdellä liikkeellä – se vaatii räjähtävää voimaa ja täsmällistä ajoitusta. Rinnallevetoon ja työntöön kuuluu kaksi vaihetta: ensin paino nostetaan rinnalle ja sitten työnnetään ylös. Nämä liikkeet vaativat paitsi voimaa, myös tarkkaa tekniikkaa ja kehonhallintaa.

Harjoittelun periaatteet: Painonnostossa menestyminen vaatii paitsi fyysistä voimaa, myös taktista älykkyyttä ja hermojen hallintaa. Harjoittelussa korostuu tekniikan hiominen ja nopeuden kehittäminen. Jokainen liike on kuin taideteos, joka vaatii toistuvaa harjoittelua ja tarkkuutta.

Painonnosto ei ole pelkkää raudan nostamista – se on kuin shakin pelaamista omalla keholla. Jokainen liike on strateginen päätös, ja jokainen harjoitus on askel kohti mestaruutta.

Painonnoston ja voimannoston fyysinen ja tekninen vertailu

Kun vertaillaan voimannostoa ja painonnostoa, astumme kuin kuntosalin peilisaliin, jossa kaksi erilaista voimailun muotoa heijastuvat toisistaan. Kumpikin laji vaatii voimaa, mutta ne käyttävät sitä eri tavoin.

Tekniset Erot 

Voimannostossa keskitytään maksimaaliseen voimaan kolmessa liikkeessä: kyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastavedossa. 

Painonnostossa puolestaan tarvitaan räjähtävää voimaa, nopeutta ja koordinaatiota tempauksessa, rinnallevetossa sekä työnnössä. 

Voimannostossa liikkeet ovat staattisempia, kun taas painonnostossa liikkeet ovat dynaamisempia ja vaativat kehon koko liikealueen hyödyntämistä.

Fyysiset Vaatimukset: 

Voimannostossa pääpaino on lihasvoiman kehittämisessä ja kestävyydessä. Painonnostossa korostuvat nopeus, koordinaatio ja liikkuvuus.

Voimannostaja saattaa kehua suurella penkkituloksella, kun taas painonnostaja keskittyy kertomaan, kuinka nopeasti ja puhtaasti hän sai painon ylös.

Harjoittelun Lähestymistavat: 

Voimannostoharjoittelussa korostetaan progressiivista kuormitusta ja tekniikan hallintaa. Painonnostossa taas keskitytään enemmän tekniikan nopeaan ja tarkkaan suorittamiseen sekä voiman nopeaan tuottamiseen. Kumpikin laji vaatii omistautumista ja kärsivällisyyttä eri tavoin.

Kumpikin laji on kuin oma ainutlaatuinen mausteensa urheilun suuressa keittiössä. Voimannosto tuo pöytään voimaa ja kestävyyttä, kun taas painonnosto lisää annokseen nopeutta ja tekniikkaa. 

Molemmat lajit ovat yhtä tärkeitä, ja yhdessä ne rikastuttavat urheilun monipuolista makumaailmaa. Lopulta valinta näiden lajien välillä riippuu siitä, minkälaisen lisämaun haluat tuoda omaan harjoitusmenetelmääsi. Eikä kannata unohtaa treeniohjelmien vaikutusta treenaamiseen.

Harjoittelun vaikutukset ja terveysnäkökohdat

Voimannoston ja painonnoston vaikutukset ulottuvat fyysisestä kehityksestä henkiseen hyvinvointiin. Nämä lajit eivät vain muokkaa lihaksiamme, vaan myös vahvistavat mieltämme. 

Kun nostamme painoja, kohtaamme haasteita, jotka rakentavat sekä sisäistä että ulkoista voimaa. 

Tämä fyysinen ja henkinen prosessi tuo mukanaan monipuolisia hyötyjä, kuten vahvemmat luut, paremman liikkuvuuden ja yleisen hyvinvoinnin parantumisen.

Kehon muutokset ja terveyshyödyt

Voimannosto keskittyy lihasmassan kasvattamiseen ja suurten lihasryhmien vahvistamiseen. Se parantaa luuston tiheyttä ja lisää yleistä kestävyyttä. 

Painonnosto, toisaalta, kehittää nopeutta, koordinaatiota ja ketteryyttä. Molemmissa lajeissa poltetaan kaloreita ja parannetaan sydän- ja verisuoniterveyttä, mikä on hyvä uutinen niille, jotka pitävät suklaasta hieman liikaa.

Mentaalinen ja emotionaalinen hyvinvointi

Näiden lajien harjoittelu ei ole vain kehon rakentamista; ne rakentavat myös mieltä. Voimannosto ja painonnosto lisäävät itsetuntoa ja henkistä kestävyyttä. 

Ne opettavat kärsivällisyyttä, tavoitteiden asettamista ja itsensä ylittämistä. On sanottu, että raudan nostaminen voi joskus olla terapeuttisempaa kuin terapiaistunto – ja se on huomattavasti halvempaa!

Lajivalinta ja henkilökohtainen kehitys

Kun valitset itsellesi sopivaa voimailulajia, mieti omia tavoitteitasi ja mieltymyksiäsi. Jos kaipaat raakaa voimaa ja kestävyyttä, voimannosto voi olla sinun juttusi. 

Painonnosto saattaa olla lähempänä sydäntäsi, jos arvostat seuraavia ominaisuuksia:

  • Nopeus
  • Tekniikka
  • Koordinaatio

Muista, että kumpikin laji edistää omaa terveyttä ja voimaa, mutta niiden lähestymistavat ja painotukset eroavat.

Aloittelijana on tärkeää keskittyä perustekniikoiden oppimiseen ja välttää liian nopeaa etenemistä. Etsi kokenut valmentaja tai harjoittele itse huolella. Pidä mielessä, että opit liikkeet oikein alusta alkaen. 

Aikaisemmassa blogipostauksessa kirjoitimme aloittelijan kannalta hyödyllisistä asoista yleisesti salitreenaamiseen liittyen. Klikkaa tästä, jos haluat tietää lisää.

Edistyneempien harjoittelijoiden kannattaa puolestaan kiinnittää huomiota hienosäätöön, monipuolistaa harjoittelua ja asettaa selkeitä tavoitteita.

Muista, että matka on yhtä tärkeä kuin määränpää. Kumpikin laji tarjoaa ainutlaatuisen polun henkilökohtaiseen kehitykseen. Jokainen harjoitus vie sinua askelen lähemmäs tavoitteitasi.

Yhteenveto

Tällä erää olemme tutustuneet voimannoston ja painonnoston maailmaan, vertailleet niiden eroja ja yhtäläisyyksiä, sekä tarkastelleet niiden vaikutuksia sekä kehoon että mieleen. 

Molemmat lajit tarjoavat ainutlaatuisia haasteita ja palkintoja. Kumpikin laji vaatii omistautumista ja kärsivällisyyttä.

Voimannosto keskittyy raakaan voimaan ja kestävyyteen, kun taas painonnosto yhdistää voiman, nopeuden ja tekniikan.

Riippumatta siitä, kumpaan lajiin päädyt, molemmat tarjoavat mahdollisuuden kasvaa niin fyysisesti kuin henkisesti. Lajit opettavat itsekuria, päämäärätietoisuutta ja itsensä ylittämistä.

Muistutetaanpa vielä, että vaikka voimannosto ja painonnosto ovat erilaisia, ne molemmat juhlivat kehon ja mielen voimaa. 

Jokaisella harjoituskerralla, olipa kyseessä sitten painojen nosto tai niiden laskeminen, me rakennamme itseämme vahvemmiksi ja kyvykkäämmiksi.

Voimannosto ja painonnosto eivät ole vain urheilulajeja; ne ovat instrumentteja, joiden avulla voimme ylittää itsemme ja löytää uudenlaisen itseluottamuksen.

Ulkokuntosalit talvella

Ulkokuntosalit talvella

Ulkokuntosalit talvella Kuntosaliharjoittelu on monille tuttu konsepti, mutta entäs ulkokuntosalit talvella? Se saattaa kuulostaa ensikuulemalta hieman hullulta. Ei hätää, emme ole jäätyneet kiinni tangon ja penkin väliin treenatessa. Ulkokuntosaleilla treenaaminen...

Näin saat maastavedosta kaiken irti

Näin saat maastavedosta kaiken irti

Näin saat maastavedosta kaiken irti Maastaveto on yksi tehokkaimmista harjoitteista koko kehon voiman ja lihaskunnon kehittämiseen.  Se ei ole pelkästään painonnostajien tai kehonrakentajien suosiossa, vaan kuuluu myös monipuolisesti eri lajien urheilijoiden ja...

Parhaat palautusjuomat treenin jälkeen

Parhaat palautusjuomat treenin jälkeen

Parhaat palautusjuomat treenin jälkeen Kun puhutaan kuntosaliharjoittelusta, usein keskitytään itse treenin intensiteettiin ja monipuolisuuteen.  Mutta yhtä tärkeä osa kuntoilua on palautuminen ja erityisesti se, mitä teemme kovan salitreenin jälkeen.  Kehomme...

Yleisiä virheitä kuntosalilla

Yleisiä virheitä kuntosalilla

Yleisiä virheitä kuntosalilla Kuntosalilla treenaaminen on kuin suuri seikkailu – täynnä haasteita, uusia kokemuksia ja joskus koetaan pieniä kompastuksia. Matkan varrella vaaditaan sekä fyysistä että henkistä sitoutumista. Jokaisella treenikerralla pystyt oppimaan...

Älä skippaa jalkoja – Hyvästä jalkatreenistä on paljon hyötyä

Älä skippaa jalkoja – Hyvästä jalkatreenistä on paljon hyötyä

Älä skippaa jalkoja – Hyvästä jalkatreenistä on paljon hyötyä Kun puhutaan kuntosalitreenistä, moni ajattelee ensimmäisenä valtavia hauiksia ja leveitä hartioita. Mutta mitä tapahtuukaan vyötärön alapuolella? Jalkapäivä on usein se, jonka moni jättää ohjelmastaan pois...

Penkkitulos ei nouse – Tsekkaa nämä vinkit, niin kyllä nousee

Penkkitulos ei nouse – Tsekkaa nämä vinkit, niin kyllä nousee

Penkkitulos ei nouse – Tsekkaa nämä vinkit, niin kyllä nousee Oletko koskaan tuntenut, että penkkipunnerruksesi on jumissa samassa numerossa ikuisuuden? Ei hätää, et ole yksin.  Penkatessa jokaisella lisäkilolla on merkitystä. Nyt lähdetään katsastamaan, miten voit...

10 hyvää syytä lähteä salille

10 hyvää syytä lähteä salille

Oletko koskaan miettinyt, miksi kuntosalit ovat niin suosittuja, että niitä löytyy melkein joka nurkan takaa? Ei, se ei johdu pelkästään siitä, että ihmiset haluavat näyttää hyvältä rannalla.  Kuntosaliharjoittelun suosioon on monta hyvää syytä, ja tässä artikkelissa...

Kuntosalille 2024 – Aloittelijan pikaopas kuntosalille

Kuntosalille 2024 – Aloittelijan pikaopas kuntosalille

Kun vuosi 2024 on pyörähtänyt käyntiin, monet meistä lausuivat sen perinteisen lupauksen – "Tänä vuonna menen kuntosalille!". Mutta toisin kuin aikaisemmat vuodet, tämä vuosi on se, jolloin lupaus muuttuu todellisuudeksi.  Tässä on saliopas.fi:n aloittelijan pikaopas...